Om självkänsla och känslan att vara lycklig
Alltså vilken fantastisk Blogg jag har hittat!!!!
Christoph Treier han arbetar som mental tränare & företagscoatch och jag känner att detta MÅSTE jag dela med mig av här är adr.till den fantastiska bloggen http://treier.wordpress.com/ och det som följer har jag kopierat rakt av: "Läste idag en intressant sak om hur självkänslan och upplevelsen att vara lycklig hänger ihop. Den romiska filosofen Epiktetus (50-138) gav ett råd som ännu idag är lika aktuellt.
Han sade att det är viktigt att skilja mellan faktorer som vi har kontrollen över och faktorer som vi inte kan styra. Enligt Epiktetus har vi kontroll över:
Vårt tänkande
Vårt handlande
Vårt begär
Däremot har vi ingen kontroll över:Vår kropp
Vår egendom
Vårt anseende
Vårt arbete
Vår kropp och vårt psyke kan bli sjuka trots all fitness och wellness. Egendom kan vi under omständigheter (krig, ekonomiska kriser, naturkatastrofer) också förlora utan att vi kan påverka det. Anseendet man har i samhället är något som andra människor ger en och som är därför mycket beroende på hur andra upplever oss. Arbetet vi har är aldrig självklart givet."
Om vi alltså vill vara lycklig resp. ha en bra självkänsla gör vi gott i att fokusera oss på det som står i vår makt.
Jag imponeras över att det gäller ännu idag samma saker som för snart 2000 år sedan. Men vi lyckas om och om igen att förtränga dessa sanningar. Eller för att säga det med Sigmund Freuds ord: ”Vi har alltid vetat om det. Vi har bara för sällan tänkt på det.”
Så sanna ord
När du inte kan påverka faktorerna som utgör ditt mål handlar det inte om ett mål utan om ett önskemål. Ett mål är bara ett mål när själv aktivt kan bidra till att kunna uppnå det.
Det betyder i praktiken att du omformulerar ditt mål som till exempel: Istället för att du tänker ”Jag vill att det är bra väder imorgon” så tänker du ”Jag är på bra humör imorgon oberoende vädret”.
Det viktigaste kriteriet som skiljer ett mål från ett önskemål är alltså att man sin egen insats skall kunna påverka resultatet. Men det betyder inte att man inte får ta hjälp utifrån för att komma till målet. Problem uppstår först när uppnåendet av ditt mål ligger helt i någon annan persons händer.
Enkla regler för att framgångsrikt sätta upp mål:
Formulera målet positivt, dvs utan negationer. Du säger ju till en taxiförare också vart du vill och inte vart du inte vill.
Formulera målet i nutid och så som du redan skulle ha uppnått det. Till exempel: Istället för att jag ska gå ner i vikt blir det: ”Jag väger 76 kg”.
Beskriv ditt mål med så många detaljer som bara möjligt. Vår hjärna stimuleras bäst av bilder. Ju mera detaljer ju bättre kan hjärnan föreställa sig målet i bilder!
Formulera för dig själv varför du vill uppnå ditt mål och när du vill ha uppnått det.
Skriv allt ner på papper, helst i form av ett målkontrakt. Hjärnan älskar allt som är konkret.
Kommentarer